AA
Oluşturulma tarihi: 21 Aralık 2024 13:00
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mahmut Asmalı, şunları söyledi: “Günümüzde gençlerimizin özellikle sosyal medyanın esaretinde birçok kötü alışkanlığa sürüklendiği bir ortamda, gençlerimizin iş, ticaret ve yatırım konularındaki konuşmalarından gurur duyuyoruz. “
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, gençlerin çalışmalarının kendilerini gururlandırdığını belirterek, şöyle konuştu: “Bugün içinde bulunduğumuz ortamda gençlerimizin iş, ticaret ve yatırım konularındaki konuşmalarından gurur duyuyoruz. Gençlerimiz çeşitli kötü alışkanlıklara sürükleniyor ve hepsinden önemlisi sosyal medyanın kölesi oluyorlar.” dedi.
Asmalı, Genç MÜSİAD'ın dernek merkezinde düzenlediği TEXIT'24 Tekstil Zirvesi'nin açılış konuşmasında, gençlerin gözbebeği olduğunu belirterek, MÜSİAD'ın 14 bin 501 üyesi olduğunu ve bunların üçte birinin genç olduğunu söyledi.
Gençlerin çalışmalarından gurur duyduklarını belirten Asmalı, şöyle konuştu: “Bugün gençlerimizin başta sosyal esaret olmak üzere birçok kötü alışkanlığa sürüklendiği bir ortamda iş, ticaret ve yatırım konuşan gençlerimizle gurur duyuyoruz. ” değerlendirildi.
Asmalı, sürdürülebilir olmanın önemine dikkat çekerek, “Sürdürülebilirlik aslında inancımızın temellerinden biri.” dedi.
Markalaşma, dijitalleşme ve verimliliğin herkesin gündeminde olduğunu belirten Asmalı, Türkiye'de artan işçilik maliyetlerinin sektör üzerinde büyük baskı yarattığının altını çizdi.
“TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DÜNYA PAZARINDAKİ PAYI %3,4”
İstanbul Emtia ve Tekstil İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz de sektörü ileriye taşıyacak gençlerle bir arada olmanın önemine vurgu yaparak, gençlerin zirveden yeni bilgi ve deneyimlerle ayrılarak güzel sonuçlar üretebileceğini söyledi. .
Öksüz, hem dünyada hem de Türkiye'de ekonomik daralmanın yaşandığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Sektörümüz dünyada yüzde 13 civarında küçüldü. Tekstil sektörünün küresel ticaret hacmi 2023'te 306 milyar dolara geriledi. Hazır giyim sektörü 447 milyar dolara geriledi. En büyük pazarlarımız ise “Amerika ve Avrupa'da yüzde 20'ye varan daralma var. söz konusu.
Türk tekstil sektörünün dünya pazarlarındaki payının yüzde 3,4 olduğunu vurgulayan Öksüz, şöyle konuştu: “Tekstil sektörü olarak geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Hazır giyim dahil ihracat rakamı ise 28 milyar dolardı. Tekstil sektörü olarak yılı yüzde 2 kayıpla kapatacağız” dedi.
Katma değerli üretim sektörünün Türkiye'de ilk sırada yer aldığını vurgulayan Öksüz, şöyle konuştu: “İmalat sanayinde de birinciyiz. En çok istihdam yaratan sektörüz, 1 milyon kişiye istihdam sağlıyoruz. Kadın istihdamında da birinci sıradayız.” dedi.
“REKABET VE ULUSLARARASI YATIRIMLARI KONUŞTUĞUMUZ BİR TEKSTİL PİYASASI VAR”
MÜSİAD Genç Başkanı Cahit Er Temel, mevcut küresel ekonomi politikasının ve Türkiye'nin uyguladığı ekonomi politikasının tekstil sektörünü de etkilediğini belirterek, uluslararası rekabet gücünün ve yatırımın tartışıldığı bir tekstil pazarının bulunduğunu söyledi.
Sürdürülebilirliğin, dijitalleşmenin, endüstriyel ve akademik işbirliklerinin daha fazla konuşulduğu bir ortamda olduklarını belirten Erkaynak, şöyle konuştu: “Hepimiz tekstil sektöründe sıkışıklık ve daralma görüyoruz. Burada aslında yapmamız gereken trendleri takip edip inşa etmek. Dönüştürülebilir yapılar.” dedi.
Er Temel, geleneksel şirketlerin ve çok büyük tekstil fabrikalarının bulunduğunu, bunların da değişime kapalı olması nedeniyle şu anda zor durumda olduklarını söyledi.