Kolon kanserini %83 doğrulukla tespit edebilen bir test geliştirildi.

AB’de meme kanserinden sonra en sık görülen kanser olan kolon kanseri, 2020 yılında yeni kanser teşhislerinin %12,7’sini oluşturdu. AB’de kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir.

REKLAM

Yeni bir araştırmaya göre basit kan örneği kullanılarak kolon kanserini %83 doğrulukla tespit edebilen bir test geliştirildi.

Söz konusu çalışmanın ilk sonuçları “New England Journal of Medicine” dergisinin son sayısında yayımlandı.

ABD Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nden bilim adamı William M Grady, yaptığı açıklamada, bu çalışmanın sonuçlarının kolon kanserinin erken teşhisi ve daha kolay tedavisi için yeterli araçların geliştirilmesine yönelik umut verici bir adım olduğunun altını çizdi.

Grady, “Kolon kanseri tespitinde erken kanser tespiti için ev dışkı testleriyle benzer doğruluk oranına sahip olan bu test, mevcut tarama seçeneklerini reddedebilecek hastalar için de bir alternatif sunabilir” dedi. dedi.

Kolon kanseri nasıl tespit edilir?

Kolon kanseri için dışkı testleri günümüzde sıklıkla kullanılan bir tanı aracıdır. Bu test numunelerdeki kanı veya hasarlı DNA’yı tespit eder.

Kolon kanserini tespit etmek için diğer seçenekler arasında rektum ve kolona bir tüp yerleştirilmesini içeren sigmoidoskopi ve kolonoskopi yer alır.

Kolonoskopik tarama “temel standart” olarak kabul edilir. Bilgisayarlı tomografi ile yapılan sanal kolonoskopide kanser belirtilerini tespit etmek için röntgen ışınları kullanılır.

Araştırmacıların geliştirdiği son test, kanda dolaşan kanser hücrelerinin DNA’sını tespit ediyor.

Araştırma nasıl gerçekleşti?

Yeni kan testi, 45 ila 84 yaşları arasındaki yaklaşık 8.000 kişi üzerinde test edildi. Çalışma katılımcılarına hem kan testleri hem de standart kolonoskopi uygulandı.

Sonuç olarak yeni geliştirilen kan testine katılanlar arasında kolon kanseri tanısı %83,1 başarı oranıyla konuldu.

Standart kolonoskopi sırasında kolon kanseri tanısı konulan hastaların %16,9’unda bu tanı kan testiyle konulamadı.

Test, kolon kanserini erken evrelerinde bile tespit etmede yüksek hassasiyet gösterdi.

Ancak zamanla kansere dönüşme potansiyeli olan ilerlemiş kanser öncesi lezyonların tespitinde daha düşük hassasiyet gösterdi.

Avrupa’da kanser taraması nasıldır?

Avrupa ülkeleri kolon kanseri oranlarının en yüksek olduğu ülkeler arasındadır.

AB’de meme kanserinden sonra en sık görülen kanser olan kolon kanseri, 2020 yılında yeni kanser teşhislerinin %12,7’sini oluşturdu. AB’de kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedenidir.

Avrupa Birliği Komisyonu, ortalama risk altındaki veya 50-69 yaş arası yetişkinlerin taranmasını önermektedir.

Ancak bu konuda Avrupa ülkeleri arasında uygulama farklılıkları bulunmaktadır.

Eurostat’a göre, AB üye ülkelerinin yarısından biraz fazlasında, 50 ila 74 yaş arasındaki nüfusun çoğunluğu 2021 itibarıyla hiçbir zaman kolon kanseri açısından taranmamıştır.

REKLAM

Kolon kanserinde erken teşhisin önemi

Eurostat verilerine göre tarama oranları Finlandiya, Hollanda ve Danimarka’da yüzde 60’ın üzerindeyken, Sırbistan, Karadağ ve Macaristan’da yüzde 10’un altında.

Kolon kanserinde erken teşhis %90’ın üzerinde hayatta kalma oranı sağlar.

Ancak kanser vücudun diğer bölgelerine metastaz yaptığında bu oran %25’e düşüyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber