Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Dünya Tütüne Hayır Günü ve Hastalara Yönelik Çevre Programı” kapsamında dünyanın birçok ülkesinden gençleri Vahdettin Köşkü'nde ağırladı. Programa milli atlet serbest dalış rekortmeni Şahika Encümen, milli yamaç paraşütü sporcusu Miray Ulaş, milli dünya şampiyonu boksör Ayşe Çağırır, milli atlet Mizgin Ay, oyuncu Berat Efe Parlar ve dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrenciler katıldı.
“ÜLKEMİZDE HER YIL 85 BİN KİŞİYİ TÜTÜN CANAVARINA KURBAN EDİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Umarım Dünya Tütüne Hayır Günü etkinlikleri tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalığın artmasına vesile olur. Bunun için elbette Tuba ablama bu konudaki mücadelesinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Sigara sektörü milyar dolarlık hacmiyle başta çocuklarımız olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef alıyor.” Tütün endüstrisinin yeni ürünler ve yasal boşluklarla insanların canı pahasına kârını artırdığını görüyoruz. Gerçekten de veriler sorunun korkutucu boyutunu ortaya koyuyor. Dünyada her gün 20 bin kişi sigaranın yol açtığı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor, ülkemizde ise her yıl 85 bin kişi tütün canavarının kurbanı oluyor. dedi.
“TÜTÜN TOPRAKLARIMIZI DA KİRLETİYOR”
Erdoğan, şöyle konuştu: “Tütün sadece insanları zehirlemiyor, dünyamızı da kirletiyor. Dünyadaki çocuk nüfusunun yaklaşık yarısı, tütün dumanının kirlettiği havayı solumak zorunda kalıyor. Sigara dumanı 4 binden fazla toksik ve kanserojen madde içeriyor. Toksinler ve diğer kanserojen maddeleri içeriyor. Tütün ürünlerinin havaya yayılması ve sigara içen kişinin nefes almasını sağlaması, “Çevresindekiler için kirli bir ortam yaratıyor. Tütüne maruz kalanların, yani pasif içicilerin, tütün kullanmasalar dahi durumu daha kötü ve daha vahimdir. Sigaranın tüm bu zararlarına rağmen tütün sektörü büyümeye ve her yıl 700 milyar dolar kâr elde etmeye devam ediyor.” dedi.
“TÜTÜN ÜRÜNLERİYLE EN ETKİLİ VE KARARLI MÜCADELEYİ GÖSTEREN DEVLETLER BİZİM DEVLETLERİMİZDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Gençliğimden bu yana sigaraya karşı verdiğim mücadeleyi aziz milletimiz çok iyi biliyor. Biz tütün içen herkesi, en yakın çevremizden başlayarak, bu sigaranın zararlarına karşı açıkça uyardık. Sigara paketlerine el koyduk. Varsa istifa sözü verdik, isimlerini, tarihlerini yazdık, Cumhurbaşkanlığı'nda kendilerine özel odalar ayırdık ve kapalı mekanlarda sigara yasağından başlayarak onları çok önemli bir şekilde teşhir ettik. Düzenlediğimiz çeşitli etkinliklerle cezaların artırılmasına ve yüksek vergi uygulanmasına yönelik “Sigara paketlerinin üzerinde daha görünür ve etkili bir şekilde yer almasını sağladık. 'Dumansız Hava Sahası' ve 'Havanızı Koruyun' projeleriyle toplumda farkındalık yaratmaya çalıştık. Tütün ürünleriyle mücadeleyi en etkin ve kararlı şekilde yürüten hükümetlerimizdir” diye konuştu. Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu tavizsiz tavrımız sonucunda sigara tüketiminde bir miktar da olsa azalma yaşandığını görmekten memnuniyet duyuyoruz.” ülke. Bu sinsi tehlikeye karşı tüm vatandaşlarımızın ve tüm insanlığın uyanık olması gerektiğine inanıyorum. Bundan sonra mücadelemizi daha kararlı ve çok boyutlu bir şekilde sürdüreceğiz.”
“SİGARA SU ALTINDA CİDDİ RAHATLIK VERİR”
Erdoğan, Dünya Okyanuslar Günü'nü de kutladığı konuşmasında, sigara atıklarının deniz kirliliğine büyük oranda katkı sağladığını söyleyen milli atlet Şahika Ercümen'in konuşmasına da yanıt verdi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Sigara izmaritleri sizi su altında ciddi anlamda rahatsız ediyor olmalı. Maalesef durum bu. Tabii sizi özellikle tebrik ediyorum, çünkü gerçekten sıfır atık konusunda sporcularımız arasında ciddi bir mücadele verdiniz ve örnek bir hedef belirlediniz. Bu mücadelede yer alan tüm sporcu kardeşlerimizi “Tüm milletim adına tebrik ediyorum” diyen İspanya'dan Stella isimli kız çocuğuna da cevap veren Erdoğan, İspanya'da kabul edilen çevre mevzuatı ile birlikte bir yenilik daha yapıldığını açıkladı. Sigara ve sigara izmaritlerinin neden olduğu çevre kirliliğinden tütün şirketlerinin sorumlu tutulduğu, sigara atıklarının toplanması ve atık bertaraf tesislerine teslim edilmesinde aktif rol almakla yükümlü kılındığı hukuki altyapı oluşturuldu. İspanya'dan Sayın Sanchez'den bu kanun metnini isteyeceğim.”
“ELEKTRONİK SİGARA İLE ÜLKEMİZE GİRMEK İÇİN ÇOK MÜCADELE EDİYORLAR”
Elektronik sigaranın orijinal sigara kadar zararlı olduğunu belirten ve elektronik sigaranın zararlarına ve gençler arasında yaygınlaşmasına dikkat çeken Dağıstanlı Japon genç Adem'in konuşmasının ardından Erdoğan, elektronik sigara hakkındaki düşüncelerini de açıkladı. özellikle ergenler. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “E-sigarayla farklı kanallardan ülkemize girmek için yoğun bir mücadele veriyorlar. Maalesef kaçak yollarla da sızıntılar oluyor ama şu anda gümrükler bu konuda yoğun mücadele veriyor. Bize gelenler var. Şu ana kadar buna izin vermedik. Bazılarınız ise 'Duyduğumuz markalar var, izin vermiyoruz, izin vermeyeceğiz. Daha zararlı olduğunu tespit ettiğimiz için kaldırdık. . Halkımızı zehirlemesine asla izin veremeyeceğimiz için bu çabaların ve tedbirlerin alındığı bir tesis inşa ediyoruz” dedi.
“Gerekirse İngiltere'yle temasa geçeceğiz”
On beş yaşındaki İngiliz çocuk Edward Smith, Birleşik Krallık'ta yakın zamanda yürürlüğe giren ve 2009'dan sonra doğan kişilerin sigara ve e-sigaraya yasal olarak erişmesini yasaklayan yasa hakkında konuştu. Smith, konuşmasında bu yasayla tütüne bağlı hastalıkların azaltılabileceğini düşündüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir hukuki çalışma yaptıklarını öğrendiğimizde gerekirse İngiltere ile iletişime geçeceğiz” dedi. Konuyla ilgili Müşerref Pervin Tuba Durgut, “İnşallah bu yasayı hayata geçiririz efendim. 2009'dan sonra doğan çocuklar artık sigara ve tütün ürünleri alamayacak. Çocukları korumak için çok güzel bir yasa, üzerinde çalışalım” dedi. Bu konu, Sayın Başkan.” Erdoğan, “Çalışıyoruz” yanıtını verdi.
“BU MAÇA BUGÜNE KADAR GELMEMİŞtik, UMARIM BU MAÇA ZATEN GELMEYECEĞİZ”
Sigara şirketlerinin yatırım yaparak hükümeti ve halkı etkilediğini, hükümet politikalarını etkilemek için çaba sarf ettiklerini söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki liderliği ve her zaman halk sağlığından yana olması örnek olmalıdır. Dünyanın tüm liderlerine.” İbrahim'e cevap verdi. Erdoğan, “Gözleminiz çok doğru. Acaba Türkiye'ye birçok farklı kanaldan girip nasıl sızabiliriz ki bunlar dünyanın dev markaları ama şu ana kadar bu oyuna düşmedik. İnşallah düşmeyeceğiz” dedi. bu oyun da artık devam ediyor.”
“GENÇLERİMİZİN SİGARA İÇTİĞİNİ GÖRDÜĞÜMDE ÇOK ÜZÜLÜYORUM”
Geçen yıl Teknofest'te “Robotik Endüstrisi” alanında Türkiye birincisi olan ekiple programa katıldığını söyleyen Marmara Üniversitesi Mekatronik Bölümü öğrencisi Mete Gündüz, Teknofest'e verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. ve Teknoloji. Aynı ekipte yer alan üniversite öğrencisi Fatih Küçük ise ekipte kimsenin tütün ürünü kullanmadığını ve bu konuda çok titiz davrandıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hep birlikte bu işin içinde olmalıyız, kız-erkek bu oyuna bulaşmamalıyız. Tabii gençlerimizin böyle köşelerde oturup orada sigara içtiklerini görünce Cumhurbaşkanı olarak ben de şunu düşünüyorum” dedi. Onlara gerçekten üzülüyorum, üzülüyorum. Kızımızın da söylediği gibi akciğerlerinin dumanla kaplandığını gören doktor arkadaşım beni hastane ziyaretinde akciğer ameliyatı yaptırdı ve akciğerlerin nasıl göründüğünü gösterdi. Sigara içen bir kadında ne yazık ki o beyaz akciğer o sigaradan dolayı siyah noktalarla kaplanmıştı.
“MEYVELİ NARGİLE DİYEYORLAR, SİZİ UTANDIRMAK İÇİN BU DİYEYORLAR”
Programda konuşan 17 yaşındaki Mısırlı Maya da nargilenin zararlarına dikkat çekti. Nargile kullanımına ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok popüler, nargile içilmesi konusunda da Mısır'dan geçmiyoruz ve artık birçok yerde yasakladık” dedi. Aldatıcı bir tavrı var. Hani meyveli nargile diyorlar, öyle kandırıyorlar. Maalesef tüm bunlar gençlerimizi zehirliyor ve bu nedenle bazı yerlerde, özellikle kafelerde dile getiriliyor. Bütün bu yerlerde nargile içmeyi yaygınlaştırıyorlar ama biz mücadele ediyoruz ve başarıyoruz. Daha olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum” dedi.
Parklarda sigara izmaritlerini görünce çok üzüldüğünü söyleyen 9 yaşındaki Mila, “Sigara fabrikalarını kaldırabilir miyiz?” diye sordu. Soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Belki” yanıtını verdi. o cevapladı.
Program, “Hayat Bayram Olsaydı” şarkısı ve opera gösterisiyle sona erdi.