Baskı ve saldırılar bu asırlık gazeteyi asla yolundan döndüremez: Asırlık “Demokratik Cumhuriyet” mücadelesi – Son Dakika Türkiye Haberleri

Daha sonra zaman zaman emperyalizme, mezheplere, bölücü hareketlere, diktatörlük yanlısı sağ hükümetlere, 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbelerine, Özal'ın dini ve neoliberal yönetimine ve son olarak günümüzde kendini adadı. Merdan Yanardağ'ın laik “İslam”ına. ve demokratik rejim”, Ersin Kalaycıoğlu'nun “neopatrimonyal sultanlık”, benim ise “Kişisel Devlet” olarak adlandırdığım “Erdoğan/AKP iktidar rejimi”ne karşı mücadelesini sürdürdü.

Bu “direniş görevi”, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk tarafından, Yunus Nadi'nin “Yenigün” ve “Anadolu'da Yenigün” isimleriyle çıkardığı gazete aracılığıyla kendisine verilmiş, Cumhuriyetin ilanından sonra ise “Direniş Görevi” kendisine verilmiştir. Verilen yetkiye “Cumhuriyet” adı verildi.

***

Atatürk, sadece “Türkiye Cumhuriyeti”ni değil, bunu hazırlamak için “Cumhuriyet Halk Partisi”ni de kurmuş, Yunus Nadi'ye de cumhuriyet rejimini savunmak için “Cumhuriyet Gazetesi”ni kurdurarak ona özel bir isim vermiştir.

Bu üç Cumhuriyet, Din-Tarım Devleti ve hizmetkarlardan oluşan bir toplumdan, insanlık tarihinde yüzyıllar süren Sanayi Devrimi aşamasına 15 yıl gibi kısa bir sürede geçişe vesile olmuştur.

Anadolu ve Rumeli'deki “Adalet Müdafaa Cemiyetleri”nin birleştiği Sivas Kongresi'nde temelleri atılan Cumhuriyet Halk Partisi (Parti), düşman işgaline karşı direnişin millet iradesine dayandığını ilan etmek için kuruldu. Anti-Emperyalist Kurtuluş Savaşı'nı topluma benimsetmek.

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nı yönetirken, topladığı Kongreler ve Meclis aracılığıyla cumhuriyet rejimini kurmanın hazırlıklarını yaptı.

Cumhuriyet Halk Fırkası, Cumhuriyet Rejimi ilkelerini anlatmak ve halka benimsetmek amacıyla 9 Eylül 1923'te “Millet Fırkası” adıyla resmen kuruldu.

Aslında Cumhuriyetin kuruluşu 29 Ekim 1923'te Halk Fırkası'nın önderliğinde gerçekleşmiştir.

Artık Cumhuriyet Rejimini millete/halka dayatmanın, milleti padişah kulluğundan Cumhuriyet vatandaşlığına yükseltmenin zamanı gelmişti.

***

Zor bir görevdi:

Çünkü “modern devletin” ne ekonomik, ne siyasi, ne de kültürel temelleri vardı.

Henüz gerçekleştirilmemiş sanayi devriminin ürünü olan cumhuriyet rejiminin, Osmanlı kalıntısı olan dindar-tarım toplumunda kurulması ve halk/millet tarafından benimsenmesi, tarihe yeni bir sayfanın eklenmesini gerektirmiştir. insanlığın…

Çünkü “millet” kavramı bile toplumda kültürel, ideolojik ve siyasal açıdan henüz yeterli düzeyde benimsenmemişti.

Halk Partisi, henüz sanayileşmemiş bir toplumda Cumhuriyeti ve cumhuriyetçiliği anlatmak için kurulmuştu ancak bir medya organına da ihtiyaç vardı.

Hem milli mücadeleye hem de cumhuriyetin ilanına destek veren Yenigün gazetesinin sahibi Yunus Nadi bu tarihi göreve çok yakışmıştı.

Yunus Nadi, iki ortağı Hamdi Nebizade ve Zekeriya Sertel ile birlikte 7 Mayıs 1924'te İttihat ve Terakki Fırkası genel merkezinin eski binasında Mustafa Kemal Atatürk'ün adını taşıyan Cumhuriyet gazetesini kurdu.

Derginin ilk sayısında Yunus Nadi'nin girişi ve Mustafa Kemal'le yaptığı röportaj yayımlandı.

***

Cumhuriyet Rejimi, Osmanlı ailesinin artık geçerliliğini yitirmiş olan ilahi/dini ve geleneksel egemenliğini, modern ulusal/halk egemenliğine devretmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin hedefi “demokratik yönetim”di.

Bu hedef kuşkusuz bugünkü anlamıyla “demokratik, laik ve toplumsal hukukun üstünlüğü”ydü.

Çağımızın en önemli gerçeklerinden biri demokratik rejimlerde birbirinden bağımsız olması ve birbirini denetlemesi gereken yasama, yürütme ve yargı organlarının yanı sıra bu rejimler içinde “bağımsız medya”nın da dördüncü güç olmasıdır. .

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında bu gerçeği gören Mustafa Kemal Paşa, Cumhuriyet Gazetesi'ni kurmuş ve bu gazeteye Cumhuriyeti anlatma ve savunma görevini vermiştir.

Bu görev bilincine sahip olan Cumhuriyet gazetesi ve yazı işleri müdürleri, her zaman Cumhuriyet karşıtı dini ve etnik siyasetçilerin, zaman zaman da otoriter eğilimli sağcı askeri ve/veya sivil yönetimlerin saldırılarına maruz kalmıştır. “Atatürkçülük” ama yollarından sapmadılar.

***

Toplum, Cumhuriyet ve Demokrasi yolunda Cumhuriyet düşmanları tarafından doğrudan ve/veya dolaylı olarak katledilen başta Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, İlhan Selçuk olmak üzere Cumhuriyet gazetesi yazarlarını hâlâ saygıyla anıyor ve yazılarını okuyor. şu anki önemini kaybetmemişler.

Yunus Nadi ve Nadir Nadi'nin mülkiyetinde doğan Cumhuriyet Vakfı, İlhan Selçuk ve Orhan Erinç'ten sonra bugün Alev Coşkun başkanlığında, Atatürk'ün işaret ettiği Laik Cumhuriyet hedefine, Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik ilkeleriyle doğrulmaktadır. Dayanışma, Demokrasi, Laik ve Sosyal Hukuk Devleti mücadelesini sürdürüyor.

Gazetemiz, çalışanlarımız ve editörlerimiz dün olduğu gibi bugün de sayısız haksız saldırının hedefi…

Ama her zaman olduğu gibi dürüst gazetecilik ilkeleri çerçevesinde, Demokratik Cumhuriyetin, insan ve hayvan haklarının savunulması adına Atatürk'ün yolunda yollarına yılmadan devam ediyorlar.

Çünkü bugün, “Kişi Devlet Rejimi”nin yıktığı Parlamenter Demokratik Cumhuriyet Rejimini yeniden kurmak ve geliştirmek için mücadele ve ittifak günüdür.

***

Kemalizm yolunda gerçekçi ve demokratik cumhuriyetçi yayınlarıyla gazeteniz Cumhuriyet, Demokratik Cumhuriyet'in yeniden kurulması umutlarını alevlendirerek son seçim sonuçlarına önemli katkı sağladı…

Bu gazete, tüm işbirlikçileri ve editörleriyle birlikte “Demokratik Cumhuriyet İçin Yüzyıl Savaşı”nı kesintisiz olarak ileriye taşımakta ve Atatürk'ün “aklın ve bilimin yolu” olarak tanımladığı çağdaş uygarlık hedefine doğru kararlılıkla yayınlarına devam etmektedir. “. ..

Hiçbir baskı ve saldırı onu bu yoldan alıkoyamayacaktır!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.